Eseménynaptár

November 2019
V H K Sz Cs P Sz
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Eukalyptus kör

A szakkör célja a környezetvédelem népszerűsítése, tevékenysége gyakorlati jellegű: minden tanévben megszervezi az Eucalyptus-túrát, a Föld-napi vetélkedőt, a decemberi karácsonyi vásárt, az Eucalyptus-túrát, papírgyűjtést. A kör tagjai faültetési programban és a „Tiszta Kolozsvár”-programban vesznek részt, szép eredményekkel szerepelnek dolgozataikkal tudományos diák-konferenciákon (TUDEK, TUDOK a Kutató Diákok Országos Szövetségének szervezésében; Regionális Környezetvédelmi Konferencia, Kolozsvár; Környezetvédelmi kutatási projektek konferenciája, Torda; Teleki Virág-pályázat, Szováta; Természet Világa-diákpályázat)

Irányító tanár: Fehér Judit

 Az Eucalyptus-kör létrehozásának ötlete diákoktól származik. 1999-ben, a reálszakos kilencedikes diákok közül hárman (Adorjáni Anna, Máté Edina, Bányász Edit), fizika tanáruk segítségével megalapították a ma is aktív tevékenységgel rendelkező Eukalypus-kört. Jelmondatuknak J. Lovelock egy idézetét választották: „Nem a Föld sérülékeny, hanem mi. Bármi vandál dolgot művelünk, a természet még kibírhatja. Mi, emberek, annál kevésbé.”

A kör öntevékeny jellegű, a tevékenység kezdeményezői is többnyire diákok, a tanároknak csupán az irányítás, tanácsadás marad.
Az Eucalyptus-kör egyre több taggal bővült (jelenleg 25–30 diák és 2 tanár), akik számos ötlettel járultak hozzá a kör immár hagyományossá vált rendezvényeihez.

1.    Eucalyptus- túra

Az Eucalyptus-túra minden évben május végén, az iskolanapokon kerül megrendezésre. Az Apáczai-napok egyik legnépszerűbb programja, osztályonként 8-12 diák vesz részt. Tulajdonképpen két külön verseny az 5-8. (junior szint) és 9-12. (szenior szint) osztályos diákok számára.

A junior szintet az Eucalyptus-kör tagjai szervezik, a versenyfeladatok változatosak, a környezethez és a környezetvédelemhez kapcsolódnak (növénygyűjtés, növényfelismerés, képrejtvényfejtés, pad- és kukaszámolás, titokzatos, zacskóba rejtett holmik tapogatása, madárnév-keresés betűhálózatban, környezetvédelemmel kapcsolatos meseírás stb.). Természetesen, nevéhez illő módón a vetélkedőnek túra jellege van. Általában Kolozsvár zöld területein, lehetőleg távol a város forgalmától szervezik. A csapatoknak megadott időn belül több állomáshelyet kell felkeresniük, ahol számos feladat, rejtvény, vagy játék formájában ügyességi feladat vár rájuk.

2.    Föld napja rendezvénysorozat

A rendezvény két részre tagolódik: délelőtt az I –IV. osztályos kisdiákok, délután pedig az V – VIII. osztályos tanulók mérhetik össze tudásukat, illetve kreativitásukat.

A kisiskolások számára, kezdetben aszfaltrajz-versenyt, majd  szabadtéri vetélkedőt szerveztek. A rajzverseny témái igen változatosak voltak, mindig tükrözve a Föld-napi mozgalom jelmondatát („Tiszta Kolozsvár”, „Legnagyobb értékünk a Föld”, „A zöld iskolám”, „Zöld iskolaudvar”, stb.). A feladatok között szerepelnek a környezetbarát közlekedési eszközök használatát szorgalmazó próbák (bicikli, görkorcsolya), a közvetlen környezetük növény- és állatvilágának megismerését segítő feladatok (növényfajok felismerése szaglással és ízleléssel), a csapat együttműködését tesztelő feladatok. A lelkes versenyzők rövid verset vagy éneket írtak, amelyben azonosultak a Földdel és az emberek segítségét kérik megmentése érdekében.

A délutáni vetélkedő sokkal mozgalmasabb. A szervezők érdekes és tanulságos feladatokkal, kérdésekkel próbálják tudatosítani a versenyzőkben, hogy  „a Föld sorsa az emberek kezében van”. A feladatok között szerepel a jelentkező csapatok rövid verses bemutatkozása, tematikus feladatlapok megoldása.

3.    Karácsonyi vásár

A kör hagyományos rendezvényei között szerepel a karácsonyi vásár is. Minden osztály részt vesz, saját ötlet alapján és sajátkezűleg készített környezetbarát karácsonyfadíszek, ajándékok kerülnek eladásra. A legszebb és legötletesebb standokat díjazzuk.

4.    „Tiszta Kolozsvár” program

Iskolánk ökológiai köre, egy alkalommal készségesen válaszolt a Polgármesteri Hivatal által kezdeményezett felhívásra: a „Tiszta Kolozsvár” című program keretén belül minden iskola egy kolozsvári zöldövezetért felel. A program 2005. április 8-tól június 1-jéig tartott. Az Apáczai Csere János Líceum a Fellegvár zöld övezetét kapta gondozásra. A Fellegváron a fő gond: a szemetes kukák hiánya és a fertőzésveszélyes barlang, de rengeteg a szemét is.

A program során tapasztaltakról a diákok levél formájában beszámoltak a Polgármesteri Hivatal illetékeseinek, illetve javaslatokat fogalmaztak meg hiányosságok pótlását illetően.