Eseménynaptár

November 2019
V H K Sz Cs P Sz
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Budapest - Apáczai

Iskolánk egyik legfontosabb cserekapcsolata a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumával alakult ki. A kapcsolatfelvételre már 1991-ben sor került, amikor a kolozsvári iskola még nem viselte a híres erdélyi pedagógus nevét. A kapcsolat kezdeményezője a kolozsvári Apáczai Líceum igazgatónője, Szilágyi Júlia tanárnő volt, és kezdeményezésével teljes mértékben egyetértett a budapesti Apáczai Gimnázium igazgatója, Pfeiffer Ádám is. A kapcsolat-felvételi megállapodást 1992 tavaszán írták alá, melyben megnevezték a cserekapcsolat célját: személyes kapcsolatok kialakítása a két iskola diákjai és tanárai között, egymás kultúrájának megismerése, valamint a magyar nyelv ápolása.

A két intézmény által aláírt együttműködés értelmében 1992. április 9-14. között 40 kolozsvári diák látogatott Budapestre, ahol a budapesti apáczaisok vendégszeretetét élvezve megismerkedhettek a magyar főváros legfontosabb nevezetességeivel. A budapestiek már júniusban viszonozták a látogatást, ezúttal a kolozsváriak látták őket vendégül. A vendéglátók városnézéssel, iskolai bulival és erdélyi körúttal viszonozták a szívélyes budapesti fogadtatást. A következő cserediák-kapcsolatok hasonló forgatókönyvet követtek: a kolozsvári diákok látogatását nemsokára viszonozták budapesti társaik, és mindkét fél lázasan igyekezett túltenni egymás vendégszeretetén. Ezeknek a kapcsolatoknak köszönhetően a kolozsvári és budapesti apáczais diákok, tanárok megismerhették egymást, és felejthetetlen élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtak.

A cserediák-kapcsolatok 1999-ig folyamatosan működtek, ekkor néhány évre megszakadtak. De ez csak egy rövid szünetnek bizonyult, amíg mindkét fél átértékelte a cserekapcsolat megvalósításának lehetőségeit.

Így 2005-ben a budapesti Apáczai fennállásnak ötvenedik évfordulója alkalmából újra feléledt a cserekapcsolat a diákok között: a keretet ezúttal a mindkét Apáczaiban megrendezett iskolanapok jelentették. Április elején a kolozsvári diákok, elsősorban a Diáktanács képviselői és kísérőtanáraik utaznak a budapesti Apáczai iskolanapi rendezvényeire. Itt a szokásos közös kirándulások mellett tanórákat hallgatnak, illetve részt vesznek sportvetélkedőkön és előadásokon is. Mindez a kolozsvári diákok számára egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy megismerkedhessenek Magyarország egyik legerősebb iskolájának tanrendjével, és a romániai tananyagban nem szereplő ismeretekkel gazdagodjanak. Május végén a kolozsvári Apáczai látja vendégül a budapesti diákokat és tanáraikat, akik szintén részt vesznek az itteni iskolanapok rendezvényein.

A kapcsolat nemcsak a diákok szintjén valósult meg, hanem tanárok cserekapcsolataira is sor került. Ennek keretében Czirok Ede, kémia szakos tanár két hetet Kolozsváron tartózkodhatott. Ez idő alatt számos kémiaórán hospitált, de érdeklődése kiterjedt az irodalom, a történelem, a matematika, a fizika és a pedagógia tantárgyakra is. Kolozsvári tartózkodása során Czirok Ede két kémiaórát is tartott, bemutatva az itteni kollegáknak és diákoknak a Magyarországon alkalmazott oktatási módszereket. A kölcsönösség jegyében Szigeti Anikó, földrajz―biológia szakos tanárnő Budapestre utazhatott tapasztalatcserére, az Apáczai Gimnáziumban hospitált és gyűjtött értékes tapasztalatokat.

A két iskola között kialakult kapcsolatok ma is működnek, ezt bizonyítják a sikeres cserediák-kapcsolatok, valamint a közösen megpályázott, immár második Comenius program.