Eseménynaptár

Szeptember 2019
V H K Sz Cs P Sz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Évfordulós könyvbemutató az Apáczai-líceumban

Az Alma mater visszaköszön című iskolatörténeti kötetet 2010. február 27-én mutattuk be. A rendezvényről a Szabadság napilapban március 2-án jelent be beszámoló Lőrincz K. Ágnes, iskolánk volt diákja tollából.


A kötet tartalomjegyzéke itt olvasható.


Ünneplőbe öltözött a hétvégén az Apáczai Csere János Elméleti Líceum. Fennállásának 90. évfodulója alkalmából került sor Az alma mater visszaköszön (a Református Leánygimnáziumtól az Apáczai Csere János Elméleti Líceumig – In memoriam Dr. Wolf Rudolf) című iskolatörténeti kötet bemutatására is.

 


A könyvbemutatót zenés áhítat előzte meg a Farkas utcai református templomban, az iskola volt diákjainak, illetve énekkarának közreműködésével. A jeles alkalmat olyan neves művészek tisztelték meg, mint Dávid István orgonaművész, Georgescu Mária operaénekes (képünkön), illetve Katona Éva és Fodor Réka színművészek. Ezt követően az érdeklődők megtekinthették az Apáczai-líceum földszinti termeiben és folyosóján megnyílt iskolatörténeti kiállítást, ahol korabeli dokumentumokat, fényképeket, okiratokat, tanszereket állítottak ki, valamint a jelenlegi diákok által Az én iskolám témában készített fényképösszeállításokat.


Délben véndiákként léptem be a könyvbemutató helyszínéül szolgáló díszterembe. Megilletődve olvastam Apáczai Csere János gondolatát, mely a rendezvénysorozat jelmondata lett, és amely az iskola kapuján belépőt is fogadja: „Boldogabb az, aki innen jól csiszolt lelket visz magával.” A filozófus és pedagógus szellemisége lengte körül az ünnepséget, ezek a szavak idézték fel bennem iskolás éveimet, melyek értéktelítettsége jelentős szeletét képezi életemnek.


Oláh Boglárka és Mátyás zongorán és csellón Camille Saint-Saëns szerzeményét játszották, megnyitva ezzel a könyvbemutatót. Majd Imecs Levente, Kelemen Csongor és ifj. Visky András színművészek előadták Kovács András Ferenc és Lászlóffy Aladár verseit. Vörös Alpár igazgató és Wanek Judit aligazgató okleveleket nyújtottak át az áhítaton közreműködő véndiákoknak és meghívottaknak (Dávid István orgonaművész, Fodor Réka színművész, Georgescu Mária operaénekes, Katona Éva színművész, illetve Brian Johnston orgonaművész).


Az iskolaigazgató ismertette az iskolatörténeti kötet tartalmát, értékeit, fontosságát. Elmondása szerint a kiadvány az iskola elmúlt 90 évének állít emléket, illetve átfogó iskolatörténeti tanulmányt tár olvasói elé. A kötet tisztelgés Dr. Wolf Rudolf, volt igazgató emléke előtt, aki az elmúlt két évtizedben az iskola vezére volt, Apáczai szellemi-lelki értékeit tartotta fogva az iskolában, nevelési tálentumát örökölte, otthont alapított ezáltal diákjainak.


Vörös Alpár  ismertette a kötet összeállításának kezdeti körülményeit, melynek része lett a ráeszmélés: közkinccsé kell tenni az elmúlt 20 év alatt az iskolai évkönyvekben megjelent iskolatörténeti vonatkozású tanulmányokat, visszaemlékezéseket, illetve az iskola történelemtanárának, Jakab Antalnak az elsőfokú tanári dolgozatát, mely az Apáczai-líceum két világháború közötti történetét öleli fel. Felolvasott a kötet előszavából, megerősítve ezáltal bennünk az apáczais szellemiséget, így avatva az iskola mindenkori diákjaivá.


Deák Árpád történelemtanár moderálta a beszélgetést az iskola volt tanárai is diákjai között, emlékek halmaza teremtett igazán családias hangulatot. Az ünnepi rendezvényt Tisztelgés az alma mater tanárai előtt című előadás zárta, ennek keretében oklevelet nyújtottak át az iskola azon tanárainak, akik hosszú időn át itt tevékenykedtek, illetve innen kerültek nyugdíjba. A műsorban fellépett az iskola kórusa és BUHU színjátszó csoportja, amely Shakespeare Vízkereszt vagy amit akartok című darabjának témáját vitte színre, Kötő Áron volt diák, bábszínész és Tőkés Erika magyartanár modern rendezésében.

LŐRINCZ K. ÁGNES