Eseménynaptár

Szeptember 2019
V H K Sz Cs P Sz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Barangolások időben és térben

SZERZŐ: Ferencz Zsolt

 

Barangolások időben és térben – ez a címe Takács Gábor grafikai tárlatának, amelyet csütörtökön délután 6 órakor nyitottak meg az Apáczai Galériában. A 2010–2011-es tanév első rendezvényén valamennyi korosztály képviseltette magát, az Apáczai-líceum jelenlegi diákjai mellett a tanárok és Kolozsvár művészetpártoló idősei is megtisztelték jelenlétükkel a galériát. Bevezetőjében Székely Géza képzőművész-tanár hangsúlyozta: Takács Gábor mértéktudó és mértéktartó, képes megtalálni a számára legkifejezőbb formát alkotásaihoz, amiről a képek mélyebb, napjaink rohanásában csak oly ritkán alkalmazott szemlélése során is meggyőződhet az érdeklődő.Mint mondta, a kiállított mintegy ötven alkotás fele az erdélyi kultúrtörténet jeles személyiségeivel kapcsolatos, a többi a művész idegenben való tartózkodása közben, úti élményei során született. A képzőművész-tanár kitért Takács Gábor kép és szöveg összhangjából létrejövő ex libriseire, amelyek betekintést nyújtanak valamelyik irodalmárunk szellemi világába, ugyanakkor büszkén említette: az iskola diákjai is készítenek ex libriseket.

Az est folyamán Szép Bálint és Szőcs Márton előadásában Bartók Béla Hegedű duók című műve hangzott el, Marosán Csaba színművészeti növendék pedig Ady Endre-verseket szavalt, Székely Géza kérésére pedig egy népdalt is előadott.

Az Apáczai Galériában a következő időszakban is érdekes és mindenki számára hasznos rendezvényekre kerül sor a tervek szerint: amint azt a tárlatmegnyitón jelenlévő Vörös Alpár iskolaigazgató is elmondta, nemsokára a diákok munkáiból ismerhet meg egy csokorra valót a nagyközönség. Az Erdély-szerte működő magyar tannyelű képzőművészeti iskolákat is be kívánják vonni, így a fiatal kolozsvári tehetségek alkotásai mellett sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, csíkszeredai, nagyváradi és székelyudvarhelyi diákok munkáival ismerkedhetünk majd meg. Természetesen idén is sor kerül az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete (EMME) által szervezett kiállításra, a tematika: Akarsz-e játszani, ennek keretében Székely Bertalanra és Kosztolányi Dezsőre emlékeznek.

Takács Gábor mostani kiállítása október 17-ig, munkanapokon 8 és 19 óra között tekinthető meg az Apáczai Galériában (I.C. Brătianu/Király utca 26. sz.)