Eseménynaptár

November 2019
V H K Sz Cs P Sz
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Drogprevencióról

Drogprevenció, avagy a kábítószerfogyasztás igazi arca

,,Nem lehet divat a halál”

FOTÓ: BIRÓ ISTVÁN– Kurdics Mihály nyugalmazott rendőralezredes  felvilágosítani jött

FOTÓ: BIRÓ ISTVÁN– Kurdics Mihály nyugalmazott rendőralezredes felvilágosítani jött

 

Kurdics Mihály kecskeméti nyugalmazott rendőralezredes és drogprevenciós szakember látogatott nemrég iskolánkba, előadást tartani egy bennünket is közelről érintő problémáról, ennek következményeiről és elkerülési módjairól. A diákok körében három különböző korcsoporthoz szóltak az előadó szavai, névleg a hetedik-nyolcadik, a kilencedik-tizedik, illetve a tizenegyedik osztályok tanulóihoz. Az alezredes úr viszont a felnőttek felvilágosítását sem hagyta figyelmen kívül. Délután a szülőkhöz és a nevelőkhöz intézte mondanivalóját a szülők iskolája keretén belül.

 

Az elhangzottak többnyire személyes tapasztalaton alapuló tények, esetek voltak. Ilyen tapasztalatokban gyakran volt része az előadónak, hiszen 1984-től egészen nyugalmazásáig bűnügyis rendőrtisztként a kábítószerek kérdéskörével foglalkozott: a felderítéssel és a megelőzés gyakorlati kérdéseivel, illetve kábítószerellenes programok szervezésével, amelyeknek napjainkig is gyakorlati végrehajtója. Ezeken belül drogprevencióról tart előadásokat iskolákban, nevelőotthonokban, rendezvényeken.

 

„A kábítószer itt van testközelben! – Ahogyan egy rendőrtiszt látja”, hirdette az előadás címe. Az élettapasztalat ráncait már magán hordozó nyugalmazott rendőrtiszt röviden bemutatkozott és a rendetlenkedő diákokat ironikusan megszólítva közölte a teremben ülőkkel, hogy tiszteletet vár el, majd a kábítószerek fajtáiról, hatásairól beszélt. Világosan közölte: nem azért jött, hogy fenyegetőzzön vagy hogy megtiltsa a kábítószerfogyasztást, hanem felvilágosítani, tudtunkra adni olyan tényeket, amelyeket a drogok csomagolásán biztos nem tüntetnek fel, s a bulin sem dicsekednek velük, amikor kábítószerrel kínálnak. Ezek a tények a drogfogyasztás következményei, amelyek hatnak úgy a fogyasztó fizikai és lelkivilágára, mint környezetére. Az elmondottakat aktív rendőrtiszti karrierje során készült fényképekkel támasztotta alá. Legmegrázóbb képei az Apáczaiban tartott előadás során: kábítószeres anya gyermeke születés után, aki a szülésznő tenyerében elfér, illetve egy „after party”-ról hazatérő kép öt „fóliazsákot” ábrázol a szétroncsolódott autó mellett. Többek között elmesélte egy húsz év körüli, teljesen átlagos egyetemista lány végzetét, akire véraláfutá­soktól megkékülve, holtan találtak lakásában. A halál oka: túladagolás. Évente több tíz ember hal meg hasonló körülmények között csak Budapesten. Aki pedig nem hal meg, az is előbb-utóbb emberi roncs lesz, idegrendszerét a kábítószer tönkreteszi, lopni kezd, emberi kapcsolatai megszűnnek, testét elhanyagolja, felbomlik a kapcsolata a külvilággal. Számára az élet csak a napi adagból áll, míg, az előadó szavaival élve, „a nagy arcok, akiktől és által hozzá kerül az anyag, az ő és a hozzá hasonló kis hangyák pénzéből egy egzotikus szigeten élvezik az élet szépségeit”.

 

Miután remélhetőleg mindenkit kellőképpen megráztak és meggyőztek a megrendítő látványok és a megtörtént esetek, Mihály úr kitért a kábítószerek elkerülési módjaira, melyek röviden a következők: kerülni a gyanús társaságokat, ellenállni a kíváncsiságnak a drogok terén, csak úgy menni el bulira (főleg nagyobb távolságra), ha biztosított a hazajutás, csak szemünk láttára megkezdett italok fogyasztása, de főként a józan gondolkodás és a felelősségtudat.

Debreczeni István