Eseménynaptár

November 2019
V H K Sz Cs P Sz
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Megalakult az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács
Megalakult az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács
[ 2010. október 19., 13:09 ] [247]

2010. október 16-án Marosvásárhelyen a Civil Fórum Tehetséggondozási szekcióján belül megalakult az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács. Ezt megelőzően 17 tehetségsegítő szervezet képviselője fejezte ki szándékát nyilatkozat formájában, hogy részt kíván venni a Tanács tevékenységében. A Tanács megalakításának szükségessége abból a felismerésből fakadt, hogy a mai társadalomban a tehetség egyre inkább felértékelődik. A tehetségeink azok, akik Magyarország, Románia és Európa felé az erdélyi magyarság arculatát meghatározzák.

Az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács olyan független, az erdélyi magyar tehetségtámogató szervezetek tevékenységét segítő civil szerveződés, amely irányt mutató, szervezői és koordináló feladatokat lát el, összehangolja a tehetséggondozói folyamatokat és a lehető legszélesebb szakmai és társadalmi összefogással segíti a tehetségek felkutatását, gondozását, és tehetségeik hasznosulását. Célja ugyanakkor a tehetségekkel foglalkozó és ezeket felismerő mentorok, tanárok és edzők munkájának a segítése és sokszintű elismertetése. A Tanács önszerveződő, politikamentes, nyitott testület, tevékenységének célja a tehetségbarát társadalom kialakítása.

A Tanács feladatai közé tartoznak: párbeszéd más érdekvédelmi szervezetekkel és az államigazgatás szakosodott szerveivel; tagjai álláspontjainak egyeztetése tehetséggondozás ügyében; szakmai képzések, fórumok szervezése; tehetségek felismerésének, kiválasztásának és a gondozási formáknak a létrehozása, segítése és működtetése; források bevonása tehetséggondozásra; a tehetséggondozás jó gyakorlatainak feltárása és népszerűsítése; a lehető legszélesebb körű összefogás kialakítása a tehetségesek segítése és a tehetségfejlesztő programok támogatása érdekében.

A Tanács egy társadalmi összefogás eredménye. Ennek megfelelően tagjai szakmai intézetek, civil szervezetek és gazdasági egységek képviselői.

Az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács tagjai:

Szakmai partnerek:
- dr. András Szilárd, Kolozsvár
- Beder Tibor, Csíkszereda
- Berszán István , Kolozsvár
- Laczkó György, Székelyudvarhely
- dr. Néda Zoltán, Kolozsvár
- dr. Péntek János, Kolozsvár
- Pető Mária, Sepsiszentgyörgy
- Popa Márta, Kolozsvár
- Varga László, Csíkszereda
- Vörös Alpár, Kolozsvár

Társadalmi partnerek:
- Szász Zoltán, Székelyudvarhely
- Somai József, Kolozsvár
- Bereczki Kinga, Sepsiszentgyörgy
- Szőcs Ildikó, Nagyenyed
- Elekes Zoltán, Csíkszereda

Gazdasági partnerek:
- Diósi László, Bukarest
- Potoczky László, Csíkszereda

Állandó küldött a magyar Nemzeti Tehetségsegítő Tanács részéről: Demeter József.

A megválasztott ügyvezető testület összetétele:
- elnök: Néda Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Babes-Bolyai Tudományegyetem professzora
- alelnökök: Bereczki Kinga, az Amőba Alapítvány igazgatója, Varga László, a csíkszeredai Márton Áron Líceum igazgatója és Somai József, a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület ügyvezető elnöke.