Eseménynaptár

Szeptember 2019
V H K Sz Cs P Sz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Iskolaközi műemlék-ismereti vetélkedő

Asztalos Lajos


Iskolaközi műemlék-ismereti vetélkedőt szerveztek az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében november 6-án. A rendezvényen a házigazdák mellett a Báthory-líceum, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum, valamint a Református Kollégium kilenc X. és hét XI. osztályos tanulója vett részt.A X. osztályosok számára a száz, a XI. osztályosok számára a százötven kérdést a vetélkedő szervezője, Takács Gábor, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság irodavezetője dolgozta ki mintegy féltucatnyi, Kolozsvárt tárgyaló kötet anyagából, s az iskolák történelem szakos tanárai ezek alapján készítették föl a diákokat. A helyszíni szervezésben az Apáczai két történelemtanára, Jakab Antal és Pócsai Sándor vett részt.

A tizedikeseknek és a tizenegyedikeseknek külön tíz-tíz kérdésre, majd a megadott ismeretek alapján kidolgozott keresztrejtvény kérdéseire kellett felelniük, végül képzeletbeli idegenvezetőként szabadon, rövid dolgozatban kellett bemutatniuk a Szent Mihály-templomot. A kérdésekre adott válaszokat, a keresztrejtvény megfejtését és a dolgozatokat Gaal György (a KLMT elnöke), Vincze Zoltán (nyugalmazott történelemtanár) és e sorok írója (a KLMT titkára) értékelte.

A diákok jól készültek, ismereteiket a pontok tükrözik. A tizedikesek közül 221 ponttal első díjas lett Mosonyi Noémi (Báthory), második 201 ponttal László Henrietta (Apáczai), harmadik 188 ponttal Varga Sámuel (Brassai). A tizenegyedikesek közül 259 ponttal első díjas Papp-Zakor Janka (Báthory), második 209 ponttal Polacsek Péter (Unitárius Kollégium), harmadik 203 ponttal Kolozsvári Alida (Unitárius Kollégium). Valamennyi résztvevő oklevelet kapott. Az első díjasok Kolozsvár-tárgyú könyvet és képet kaptak, a második és harmadik díjasok ugyanilyen könyvjutalomban részesültek, a többi résztvevő a Történelmi Magazin egy-egy példányával térhetett haza.

Elismerés illeti a szervezőket, a tanulókat felkészítő tanárokat és természetesen a szorgalmas diákokat. Takács Gábor a siker láttán jövőre egész Erdélyt felölelő műemlék-ismereti vetélkedő anyagának kidolgozását és szervezését tervezi.