Eseménynaptár

Október 2019
V H K Sz Cs P Sz
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
"Kockafej" - 2010

A kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban újabb élményekkel gazdagodhattunk a 17. születésnapját ünneplő „Kockafej” rendezvényen, amely reálos tanulók - „a kockafejek” - vetélkedőjeként indult, de időközben átfogó rendezvénnyé szélesedett. A „Kockafej” kezdeményezői és elindítói az 1994-1995-ös tanév X.B reálosztály tanulói, akiket lelkesen támogatott Demeter Zsuzsa osztálynevelő és Hatházi Annamária, iskolánk akkori matematika szakos tanárnője. Ennek köszönhetően és nem utolsó sorban annak, hogy a véndiákok rendszeresen visszajártak vetélkedni, a rendezvény egyetlen évben sem maradt el. Az éppen soron levő X.B reálosztály szervezésében pedig évről évre újabb és újabb ötletekkel gazdagodott. Idén, az utóbbi évekhez hasonlóan a vetélkedő három szinten és – ugyanakkor - három „dimenzióban” zajlott. 4 fős csapatok szintjén, amelyre iskolánk IX-XII. osztályos, elsősorban reál beállítottságú tanulói jelentkeztek, ezzel párhuzamosan a közönség szintjén azáltal, hogy a nekik szóló kérdésekre válaszoltak, valamint a IX.B reálosztályos tanuló-párok szintjén, akik megmérettetése a ,,Kockák- Kockája” vetélkedő keretében érvényesült.

 

A rendezvény a IX.B osztály tanulóinak a XII.B reálosok általi ,,avatásával” folytatódott, majd egy jól kiérdemelt bulival zárult.

 

A csapatverseny feladatait Jakab Medvéssy Alice és Rokaly Réka matematika szakos tanárnők válogatták. A csapatok vetélkedőjének zsüri tagjai olyan matematikatanárok, akik tanítottak vagy tanítanak iskolánkban. Idén az előbb említett két tanárnőn kívül dr. Marchiş Julianna, iskolánk volt informatika szakos tanárnője, (jelenleg a BBT adjunktusa) és Nagy Magdolna iskolánk matematika szakos tanárnője vállalták a csapatok értékelését.

 

A közönséghez intézett kérdéseket, valamint a párok vetélkedőjére előkészített próbákat a X.B osztály tanulói és osztálynevelője állították össze. Idei rendezvényünkön a kérdéseket és válaszokat is kivetítettük, így a közönség válaszait könnyen lehetett értékelni. Az ezzel kapcsolatos szervezési feladatokat ,,Kocka-Bucka” (Goga Tamás, IX.B osztályos tanuló) oldotta meg és jutalmazta az ügyeseket. Ő ugyanis a „Kocka-Világ” legbeavatottabb polgára, ezért ő vezette a párok vetélkedőjét és koronázta a „Kockák-Kockáját”.

 

A párok vetélkedőjének zsüri tagjai: Kovács Zita angol szakos tanárnő, Dancs László fizikatanár, Molnár Zsolt matematikatanár, (akik nem tanítanak a IX. B osztályban), valamint Binder Mária titkárnő és Horváth Boglárka XII.B osztályos tanuló voltak.

 

Az idei rendezvény is gazdagodott az eddigiekhez képest, mivel a vetélkedőkre összeállított kérdések először kapcsolódtak egy adott témakörhöz - a „Kocka-Világ” építéséhez. Itt elsősorban a párok vetélkedőjének kérdéskörére gondolok, de a hirdető plakát, a meghívó, az avatással kapcsolatos szöveg, az oklevelek és emléklapok szintén ennek keretében íródtak. Nem véletlenül választottuk A kocka el van veszve könyvcímet rendezvényünk számára, hiszen mesevilágunkkal felvértezve életünk minden pillanatában, titkaink megfejtésére indulunk a ,,Nagy Úton”. Így az „elveszett kocka” keresése izgalmas kalandnak ígérkezett a „Kocka-Világ” titkainak feltárásához. Minthogy nincs kockafej élek nélkül, úgy „Kocka-Világ” sem létezik selejt nélkül. Szerencsénkre a selejtes kis kockákat a hamis kockafejek hamar megkapták, mivel ők csak ezeket vadászták. Örömmel tapasztaltuk viszont, hogy iskolánkban nagyon sokan, nem csak egy dimenzióban gondolkoznak és kérdéseinkre keresve a választ az „elveszett kocka” keresésére indultak. A visszajelzések azt igazolják, hogy azok, akik nemcsak fizikailag voltak jelen ezen a rendezvényen, mindenképpen jutalomban részesültek. Szellemi és lelki feltöltődésük többet ért minden kiosztott ajándéknál. Köszönjük az aktív részvételt és gratulálunk az ügyeseknek.

 

A „Kockafej” csapatverseny legeredményesebb tanulói:


- Cserei Márton, Fodor Hilda, Kovács Zsolt és Szabó Klára (IX.B)            I díj
- Bona Kinga, Jánosi Zsuzsa, Müller Dalma és Sallai Eliza (IX.B)            II. díj
- Ferencz Ferdinánd Izsák, Orbán Mirjam, Tóth Tamás és Kudor Dani Róbert (XI.B)            III. díj


Rendhagyó, hogy IX. osztályosokból álló csapatok előzték meg a többieket a ,,Kockafej” csapatversenyben.

 

A „Kockák-Kockája” próbáit kiálló legügyesebb párok:


- Fodor Hilda - Cserei Márton, a „Kockák-Kockája”
- Jánosi Zsuzsa - Lészai Ferencz
- Bona Kinga –Balogh Apor


A közönség leglátványosabban aktív ,,kocka keresője” Fekete Zsolt, XI.A osztályos tanuló volt.


Ezúttal át is adom a szót a rendezvényen elhangzottaknak, annak reményében, hogy az egy dimenzióra degradált világunkban, e szemelvények kérdésköre, egyike lehet azoknak az építőkockáknak, amelyeket iskolánk nevelői évtizedek óta rakosgatnak, a több dimenzió érzékeltetésére.

A hirdető plakát szövege:    A KOCKA EL VAN VESZVE!

KOCKAFEJEK, figyelem!
KOCKÁZTATTOK - e vagy sem?
KOCKÁRA téve eszetek, hogy
KOCKA-KUCKÓNKBA lépjetek, és a
KOCKAFEJ VETÉLKEDŐN megmérettethessetek,
KOCKA-KUCKÓ királyának,
KOCKÁK KOCKÁJÁNAK méltó kockái legyetek.


Válogatás a „Kockafej” csapatverseny feladataiból.

4. Paff, Peff, Piff és Puff sárkányokról a következőket tudjuk:
- Nem igaz, hogy négyőjük közül Paffnak van a legkevesebb feje.
- Peffnek több feje van, mint Piffnek.
- Egy sincs közöttük, akinek több feje lenne, mint Puffnak.
Melyik sárkánynak van a legkevesebb feje négyőjük közül?

5. Rakos Gató sok-sok azonos méretű kis kockából tornyot épített. Alul akkora nagy kockát rakottt össze, amelynek élei 12 kis kockából állnak. Erre egy feleakkora élű kockát épített, és arra két darab akkorát, amelyeknek élei fele olyan hosszúak, mint a másodjára felépített kocka. Végül legfelülre egy kétegységnyi kockát akart összerakni, de ehhez kölcsön kellett kérnie még 1 darab kis kockát. Hány kis kockája volt eredetileg rakosgatónak?

7. A murmucok bált rendeznek és meghívják a birbicek bolygójáról néhány barátjukat. A vendégségbe mindenki egyszerre érkezik. Este elmegy öt murmuc, így két birbic jut minden murmucra. Éjfélkor haza megy húsz birbic és így három murmuc jut egy-egy birbicre. Hányan vannak a bál kezdetén, ha éjfél utánra csak tizenhaton maradnak?


Válogatás a közönség kérdéseiből

c) Ha az árak 30%-kal csökkennek, hány %-kal emelkedik a lakosság vásárlóképessége azonos kereset mellet?
e) Péter és Pál között 4 év a korkülönbség. Péter annyi éves, ahány éves Pál akkor lesz, amikor Péter háromszor annyi lesz, amennyi Pál akkor volt, amikor Péter kétszer olyan idős volt, amennyi Pál volt, amikor Péter fele annyi volt, amennyi Pál most. Hány éves Pál és hány éves Péter?
h) Milyen szó kerül a zárójelbe?     ,,ORSZÁGGYŰLÉS (……..) BÖJT
A „Kockák-Kockája”, IX.B osztályos párok próbái:

1. Kockanyelven értekezel.
2. Kocka-Kuckót építesz.
3. Kockába vésed törvényed.
4. Kocka kincsek kulcsát rejted.
5. Kocka-Világ 2 perces rejtvényeit fejted.
6. Hamis kockafejeket keresel.

A IX.B reálosok avatásán elhangzott szöveg:

A tízes számrendszerben nagy háború készülődik, a kockakirályság és a mátrixok összeférhetetlen egyenletei között. A kockakirályság győzelmének valószínűsége egyenlő a nullával, hacsak ti újra nem számoljátok. Integrálódjatok ti is a háborúba, kuckóvilág lakói és tegyétek le a háborús esküt. Esküdjetek, hogy a végtelenhez tartó időkig a bátorságotok határértéke sohasem lesz nulla, még csak határozatlan eset sem. Esküdjetek, hogy hűen megvéditek a kockatársadalom Darboux tulajdonságát. Kockázatos kockázatvállalással kockáztassátok kockakuckóban „kockálkodó” kockáitokat. Pitágorász legyen veletek!

Szerkesztették: Török Enikő és Imecs Tamás, XII.B osztályos tanulók
A feladatotokat és a kérdéseket, a megoldásokkal együtt megkaphatják honlapunkon.

Kolozsvár, 2010. XI. 28

.                               Rokaly Réka, osztálynevelő