Eseménynaptár

November 2019
V H K Sz Cs P Sz
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
ACES projekt: 2010. szeptember-december

2010. szeptember 27. és október 1. között iskolánk, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, részt vett a Pozsony melletti Szencen megrendezett, közép - európai iskoláknak meghírdetett ACES találkozón. Az ACES (Academy of Central european Schools) egy olyan kulturális szervezet, amely 15 közép- és kelet-európai országot foglal magába, és fő célkitűzése a térség középiskolái és általában a fiatalok közötti együttműködés és kommunikáció fejlesztése. A szervezet idei témája a konfliktusok megelőzése és kezelése. Iskolánk közös projektet kezdeményezett ebben a témakörben a budapesti Madách Imre Gimnáziummal, amely a Let’s face our conflicts – a creative approach címet viseli.

 

A szenci találkozó egyszerre szolgált ötletbörzeként, és ismeretgazdagító rendezvényként csapatunknak, ugyanakkor teret adott a különböző országokból érkező tanárok és diákok véleményének a kinyilvánítására. Így megismerhettük a különböző életterekből származó emberek mentalitását, gondolkodásmódját. Emellett a találkozó teret adott különböző foglalkozások lebonyolítására, amelyek csapatépítőek, szórakoztatóak voltak, és igénybe vették a résztvevők kreatív gondolkodását is. Így a találkozó élvezhetővé válhatott azok számára is, akik a kapcsolatteremtést, a játékosságot keresték a találkozón, de azok számára is, akik a rendezvények színvonala és tartalmassága után sóvárogtak. Mindezek mellett megismerkedhettünk Pozsony gyönyörű belvárosával és a szlovák hagyományokkal.

 

Október 20. és 24. között iskolánk énekkara és színjátszócsapata meglátogatta a budapesti Madách Imre Gimnáziumot, és a közös rendezvények mellett egy konfliktus kezelő munkacsoport is létesült, amelyben folytattuk a közös projekt lebonyolítását. A játékos feladatok és beszélgetések mellett, esettanulmányokat tartottunk, amelyek értelmében tanár – diák konfliktus helyzeteket boncoltunk, elemeztünk, vizsgáltunk. Így lehetőségünk volt konkrét példákon keresztül megtapasztalni azt, hogy hogyan kellene erkölcsösen kezelni egy ilyen összetűzést, úgy, hogy mindkét fél győztes legyen. Mivel a vezetőtanárok egyenlő hangsúlyt fektettek úgy a játékosságra, mint a komolyabb esettanulmányokra a konfliktus kezelő műhely mindenki számára élvezhető volt.

 

December 20 – án iskolánkban tematikus nap lesz, amelyen a budapesti műhelyhez hasonló rendezvényekre fog sor kerülni: különböző meghívottak fognak előadást tartani a konfliktus megelőzéséről és kezeléséről, ehhez a kérdéshez kapcsolódó filmeket fognak vetíteni, de ez a rendezvény már nem csak egy kisebb munkacsoportot céloz meg, hanem a diákság egészét.

 

A Madách Imre Gimnáziummal folytatott ACES projekt iskolánk törekvését jelenti egy olyan közösség megalapítására, amelynek szívügye a konfliktusok, problémák megoldása, amelynek alapja az igaz kommunikáció, a szeretetteljes, erőszakmentes vita, az emberség.

 

 

Gábor Loránd