Eseménynaptár

Október 2019
V H K Sz Cs P Sz
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ifjú tehetségek ünnepe a kolozsvári Apáczaiban

Mint minden évben, ezúttal is március utolsó hetében került sor a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban az Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny országos döntőjének megszervezésére, immár 16. alkalommal.A versenyt nagy várakozás előzte meg nemcsak azért, mert ez mindig kiemelkedő helyet foglal el iskolánk életében, hanem azért is, mert ebben az évben épp március 25-én, a rendezvény első napján ünnepeltük a Tehetség Napját, mely alkalomból Sólyom László úr, Magyarország volt köztársasági elnöke tisztelt meg látogatásával, s ez – valljuk be – egyedülálló esemény egy tanintézmény életében.

Communitas_logo

E rangos vetélkedőre – 2004 óta – a Georgius Aranka Társaság, a Nevelési, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség, illetve a Babes-Bolyai Tudományegyetem szervezésében kerül sor, a munka oroszlánrészét azonban az Apáczai-líceum magyar szakos tanerői, illetve igazgatói vállalják magukra, őket segíti a Társaság nemrég alakult ifjúsági tagozata is. A verseny anyagi hátterét nagyobb részt a Tanügyminisztérium biztosította, de támogatóink között tudjuk a Communitas Alapítványt is.


A megnyitóra a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében került sor március 25-én 17 órai kezdettel. A hagyományosan minden évben felcsendülő Szivárvány havasán kezdetű csángó népdal és Kelemen Csongor szavalata után dr.Egyed Emese, a Társaság elnöke nyitotta meg a rendezvényt, majd bemutatta a kilenctagú bírálóbizottságot, mely jeles magyarországi, illetve hazai szakemberekből, nyelvészekből és művészekből állt. Az idei döntő tiszteletbeli meghívottai voltak: Sólyom László, Magyarország volt köztársasági elnöke, Szilágyi Mátyás kolozsvári magyar főkonzul, Benkes Zsuzsa címzetes főiskolai tanár Budapestről, Petőfi S. János egyetemi tanár a Maceratai Egyetemről ( Olaszország), Péntek János, akadémiai tag, a BBTE egyetemi tanára.Vörös Alpár iskolaigazgató röviden felvázolta a verseny történetét, majd az idei vetélkedő résztvevőire tért ki, nevezetesen arra, hogy csaknem 100 középiskolai diák méri össze tudását, nyelvi kifejező képességét, kreativitását az írásbeli, illetve szóbeli próbákon, hogy ezáltal is bizonyítsa anyanyelve iránti elkötelezettségét....,,úgy beszéljük magyar anyanyelvünket, hogy az – a bartóki üzenethez hasonlóan – csakis tiszta forrásból táplálkozzék – mondta az igazgató.Várady Izabella előadótanácsos a tanügyminisztérium részéről mondott köszönetet a verseny szervezőinek és résztvevőinek egyaránt.


A megnyitó után kisorsolták a versenyszámokat, majd játékos ismerkedés következett a diákok számára, miközben a zsűri tagjai megbeszélést tartottak a másnapi próbákat illetően.


A tulajdonképpeni döntőre magára szombaton délelőtt került sor mindhárom versenyformában: Édes anyanyelvünk nyelvhasználati, a Szép magyar beszéd kiejtési, illetve a Versben bujdosó... vers- és prózamondó vetélkedőre. Az írásbeli fordulót követő szünetben minden résztvevő az iskola dísztermében fogadta Sólyom László, Magyarország volt köztársasági elnökének látogatását, akit Egyed Emese, a Társaság elnöke, illetve Vörös Alpár iskolaigazgató köszöntött. Az egyórás ünnepélyes találkozó után a szóbeli próbákkal folytatódott a  nemes megmérettetés. Délután a versenyzők és felkészítő tanáraik nagy érdeklődéssel vettek részt a kiértékelőn, majd a napot a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség ifjúsági csoportjának Légy jó mindhalálig című musical-feldolgozása zárta. Március 27-én, vasárnap reggel a záróünnepség keretében osztották ki a XVI. Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny díjait. Az Édes anyanyelvünk, illetve a Szép magyar beszéd versenyformák első kilenc helyezettje Sátoraljaújhelyen, valamint Győrben képviseli Erdélyt a Kárpát-medencei döntőn. Sok sikert kívánunk mindannyiuknak!Tőkés Erika

szervező