Eseménynaptár

Október 2019
V H K Sz Cs P Sz
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Kórus-ismertető

MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI

INSPECTORATUL SCOLAR JUDETEAN CLUJ

Liceul Teoretic Apáczai Csere János

400079 Cluj-Napoca Str. I. C. Brătianu nr. 26 . Telefon 0264-597251,

Fax: 0372-873250, E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

 

Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum kórusának ismertetője [prezentare în limba română]

 

Az iskolán kívüli tevékenységek között kiemelt helyen szerepel a kórustevékenység, melynek meghatározó szerepe van – és kell legyen – a diákok felkészítésében. Egyrészt közvetlenül fejleszti a diákok zenei képességeit úgy elméleti, mint gyakorlati szempontból. Nem szabad megfeledkeznünk a közös éneklés közösségépítő szerepének fontosságáról, a diákok szociális kommunikációs képességeinek, valamint a közösségi szellem fejlesztéséről. Egy közösség saját értékeit és meggyőződését legőszintébben és legmeggyőzőbben a közös éneklés, a közös repertoár bemutatásával fejezheti ki. Feledhetetlen élmény ez úgy a kórustagok, mint a hallgatóság számára.

 

A magyar nyelvterület közösségei több évszázados múltra visszatekintő kórustevékenységet tudhatnak magukénak. Ez nem véletlen, hiszen gyakran az etnikai hovatartozás, a közösség értékei, életmódja és hite kifejezésének magától értetődő, esetenként kizárólagos eszköze volt. Napjaink kórustevékenysége mint az egyes közösségek önkifejezésének eszköze igazodik a hagyományokhoz, de a kulturálisan is egyre bővülő és egyre sokszínűbb Európai Únió milliőjében megbecsültsége egyre inkább kezd felzárkózni valódi jelentőségéhez: egy-egy úniós tagállam által szervezett nemzetközi kórustalálkozón gyakran több tucat kórus vesz részt, megismertetve az általuk képviselt szűkebb közösség kultúráját és mentalitását, a mindennapi létüket meghatározó életszemléletüket és sajátos hagyományaikat, múltjukat – ezáltal hozzájárulva az úniós közösség kultúrális sokszínűségének hangsúlyozásához.

 

Iskolánk kórusa is ebben a szellemben fejti ki tevékenységét: közösségünk értékeit, tagjaink összetartozását erősítjük és fejezzük ki minden egyes kóruspróbánkon és minden egyes fellépésünkön. Ugyanakkor különleges hangsúlyt fektetünk zenei felkészültségünk elmélyítésére, előadásmódunk finomítására. Valószínűleg a fent említett tényezők összességének tudható be, hogy az Apáczai Csere János Elméleti Líceum kórusa – egyedüliként az országból – meghívást kapott a spanyolországi Cantonigrosban 2012. július 19-23. között megszervezésre kerülő nemzetközi kórusversenyre. A fesztiválon való részvétel különleges alkalom az erdélyi magyar közösség és a szűkebb értelemben vett kolozsvári magyarság megismertetésére, ugyanakkor iskolánk nemzetközi megismertetésének terén is igen jelentős eredménnyel jár majd. A fesztiválon bemutatandó kórusművek ennek a célnak megfelelően kerülnek kiválasztásra: egyaránt megtalálhatóak lesznek a klasszikusnak számító magyar kórusművek mellett Bartók és Kodály erdélyi népdalfeldolgozásai, de erdélyi és kolozsvári magyar zeneszerzők művei is. A Cantonigros-i Nemzetközi Kórusversenyen való részvétel egyedi alkalom tehát erdélyi, kolozsvári magyar közösségünk és ezen belül iskolánk tevékenységének, hagyományainak és elveinek megismertetéséhez egy nemzetközi hallgatóság előtt. 2012-ben a fesztiválszervezők Romániából csak iskolánk kórusát hívták meg, így elsődleges feladat a fentiekben vázolt célok maradéktalan megvalósítása – kórusunk nemcsak iskolánkat, hanem az egész erdélyi magyar közösséget fogja képviselni ezen a nemzetközi hírnévnek és elismertségnek örvendő fesztiválon.

 

 

Tekintettel arra, hogy a fesztiválszervezők biztosítják a meghívott kórustagok elszállásolását valamint étkeztetését, a résztvevőknek saját utazási költségeiket kell fedezniük, mely a mi esetünkben 10.000 Euró összegű kiadást jelent, vagyis személyenként hozzávetőlegesen 250 eurót. A jelen gazdasági helyzetben több kórustagunk számára ez egy túlzott anyagi terhet jelentene. Annak érdekében, hogy biztosíthassuk ezen diákok részvételi lehetőségét is a Cantonigros-i Nemzetközi Kórusversenyen, tisztelettel kérnénk, hogy Ön is támogassa iskolánk kórusának utazási és részvételi költségeit.

 

Iskolánk énekkarának 2005-2012 között elért eredményei a Tanügyminisztérium által szervezett versenyeken:

 

I. hely - megyei szakasz (2005, 2007, 2010, 2011 és 2012)

II. hely - regionális szakasz (2005 és 2007)

I. hely - regionális szakasz (2010, 2011 és 2012)

III. hely - országos szakasz (2010, 2011)

 

Őszinte tisztelettel és köszönettel,

Vörös Alpár, igazgató

Szabadi Ildikó, kórusvezető

 

A KÓRUSVERSENYEN VALÓ RÉSZVÉTEL KÖLTSÉGVETÉSE

 

Szállítási díj: 5200 euró

Szállás: 4000 euró

Bejelentkezési díj: 1200 euró

Parkolódíjak, szórólapok nyomtatása: 500 euró

Gálaruha a kórustagoknak: 1000 euró