Eseménynaptár

Október 2019
V H K Sz Cs P Sz
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Osztályfőnököknek, tanároknak

Jobban megismerhesse az osztályát vagy egy-egy gyereket: társas kapcsolatok, érdeklődés, az iskolához való viszony, önértékelés, kreativitás.

 

Ha felfigyel  arra, hogy az osztályban valami „nem stimmel”: a gyerekek nem értik az anyagot, sokat veszekszenek egymással, viselkedésük megváltozik, nyugtalanok, feszültek.

 

Ha valamilyen gyereknél olyan megnyilvánulást lát, amely pszichés zavar előrejelzője lehet: teljes érdeklődéshiány, elkülönülés a társaktól, gyakori hangulatváltozás, túlzott érzékenység, tartósan rossz hangulat, fokozott kapcsolatigény, gyakori betegség, személyes tárgyak sűrű elvesztése, a képzelet és a valóság közötti különbségtétel nehézsége , nagyfokú önbizalomhiány, jó értelmi képességek mellett gyenge teljesítmény.

 

Ha a gyereknél olyan megnyilvánulást tapasztal, amely alapján az érzelmi élet, a társas kapcsolatok zavara, személyiségproblémák feltételezhetők: nyugtalan, túlmozgékony, figyelmetlen, szétszórt, túlzottan fáradékony, szorong, visszahúzodik, fél (sötéttől, iskolától), támad, agresszív, rongál, nem beszél társaival, felnőttekkel, ujját szopja, körmét rágja, tikkel (akaratlan izommozgások), hazudik, tárgyakat elvisz, csal, hamisít, igazolatlanul hiányzik, elkóborol hazulról, alkoholt / kábítószert fogyaszt, öngyilkossági gondolatai vannak.

 

Ha a gyerek  életében olyan esemény történt, ami esetleg traumatikus hatású lehet: haláleset, válás vagy a szülő tartós távolléte, súlyos betegség, baleset látványa, erős megszégyenülés.


Ha azokkal a gyerekekkel kapcsolatban tapasztal  valami fontosat, akik kiemelt figyelmet igényelnek: mert osztályismétlő, új gyerek, halmozottan hátrányos helyzetű, kiemelkedően tehetséges, veszélyeztetett helyzetben van, krónikus betegségben szenved.

 

Ha szeretené, hogy osztálya részt vegyen a prevenciós programok valamelyikén: drogprevenció, stresszcsökkentő viselkedés, szexuális nevelés, karriertervezés     stb.