Eseménynaptár

November 2019
V H K Sz Cs P Sz
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
„Európai iskolák az élhető Földért”

Az elmúlt hét folyamán 4 Romániai iskola képviselői Ausztriában vettek részt a WWF és az Erste Alapítvány partnerségében megvalósult „Európai iskolák az élhető Földért” című környezeti nevelési projekt nyitó találkozóján. A résztvevők között a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum egy tanára és diákja is szerepelt.


A találkozón 9 Közép-Európai ország (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország, Szerbia, Bulgária, Románia, Moldávia és Ukrajna) 33 iskolája vett részt egyenként egy-egy tanárral és diákkal. A Romániát képviselő tanárok: Vörös Alpár, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumból, Nicoleta Potorac Jászvásárból, Gheorghita Tifui Karácsonykőről és Eugenia Fülöp Bîrsan Segesvárról.

 

Az egy hetes akadémia előadásain, műhely- és szabadtéri tevékenységein a résztvevők átfogó információkat kaptak korunk égető környezeti problémáról, környezetvédelemről, kiemelten az ökológiai lábnyomról és a Duna vízgyűjtő medencéjének jelentőségéről. A résztvevők feladata, hogy hazaérkezésük után iskoláikban diákcsoportokat hozzanak létre, amelyek a tanév hátralévő részében olyan környezetvédelmi és környezeti nevelési projekteket dolgozzanak ki, amelyek közvetlen környezetükben a helyi önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek bevonásával jöjjenek létre. A projekt zárótalálkozóján a 33 iskola képviselője Moeciuban, a Törcsvári szorosban fog találkozni, hogy bemutassák egy évi tevékenységüket. A legsikeresebb csoportok egy egyhetes táborban vesznek majd részt szeptember elején, ugyancsak Romániában.

 

 

 

ESFALP

 

“Idén ötödik alkalommal hozza össze ez a pályázat a különböző országok és kultúrákhoz tartozó természetünket szerető diákokat és tanárokat. Érdeklődéssel várjuk, hogy az idei résztvevők milyen ötletes és nagyratörő projekteket fognak kivitelezni.” nyilatkozta Barbara Tauscher, a WWF Ausztria környezeti nevelési programjainak koordinátora.

 

A pályázat két fő témája: “A Duna – Európa élő vonala” és „Ökológiai lábnyom – A fogyasztás globális hatásai”. “Az idén kiemelten érdekel, hogy a fiatalok aktív állampolgárként vállaljanak szerepet a közéletben. Meg szeretnénk mutatni neki, hogy lehetőségük van résztvenni a közéletben, kifejteni véleményüket és hogy másokat motiváljanak a hasonló módon való cselekvésre.” tette hozzá Barbara Tauscher.

 

A projektek ötletei és kivitelezése elsőrorban a diákok kreativitásán fog múlni, a tanárok csak igyekeznek támogatni őket kezdeményezéseikben. A projektek fejlődése a szervezők által létrehozott blogon http://schools.foralivingplanet.eu. keresztül lesz követhető. Erre a honlapra kerülnek majd fel a diákok beszámolói, fényképei, videói és lehetőségük lesz tapasztalataikat megbeszélni társaikkal. Az Apáczai-líceumban az ausztriai képzésen Kerekes Szabolcs XI.-es diák vett részt és ugyancsak XI.-es diákok bevonásával szándékoznak kialakítani a projekt csapatát. Az iskola az ERSTE Alapítvány programjaival az ACES (Academy for Central European Schools) programon keresztül ismerkedett meg, amelyben idén már másodszor vesznek részt az iskola diákjai Pilbák Enikő földrajz szakos tanárnő vezetésével. Ennek a projektnek az idei témája a média hatása.

 

„Az ERSTE Alapítvány támogatja az „Európai iskolák az élhető Földért”, kiegészítve a Kelet és Közép-európai oktatási-nevelési projektjeit egy ökológiai kezdeményezéssel. Számunkra ezen oktatási-nevelési projektek támogatása egyenértékű azzal, hogy Európa jövőjét komolyan vesszük. Ergy nemzetközi projekt keretében szerzett tapasztaltok környezetvédelmi kérdésekben reméljük, hogy maradandó élményt fognak jelenteni úgy a résztvevő fiatalok, mint a tanáraik számára.” nyilatkozta Doraja Eberle, az ERSTE Alapítvány Testületének tagja.

 

Az „Európai iskolák az élhető Földért”, projekt a 2008/2009-es tanévtől zajlik. Azóta 118 iskola 11 európai országból vett részt. Ennek köszönhetően mintegy 3000 12 és 17 év közöti fiatal lett bevonva környezetvédelmi projektekbe.