Eseménynaptár

Október 2019
V H K Sz Cs P Sz
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Bang on your mind

Tisztelt Horváth Anna alpolgármester asszony!


 

Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum XI.B osztálya az Erste Stiftung és a WWF által meghirdetett programban veszünk részt, amely által egy, nemcsak az osztály, hanem a város számára is fontos projektet készítünk. Projektünk címe Bang on your mind, azaz gondolkozz el azon, hogy mit tehetsz környezeted érdekében.

 

Projektünk célja a fogyasztás lecsökkentése iskolánkban, otthonainkban, és amennyiben lehetséges, városunkban is. Fontosnak tartjuk, hogy az emberek észrevegyék, hogy jobb jövőnk is lehetne, ha most egy kicsit jobban odafigyelnénk a mindennapi életünkre és nem pazarolnánk annyit, hiszen Földből csak egy van, és azt helyettesíteni semmivel sem tudjuk.

 

Projektünk lényegében az ökológiai lábnyom csökkentésével foglalkozik, amely érdekében sok tevékenységet szerveztünk és még fogunk szervezni. Az iskolai év kezdete óta megfigyeltük iskolánkban és otthonainkban az elektromos áram- illetve a vízfogyasztást, majd a következő hónapokban megpróbáltuk ezeket csökkenteni.  Színes lehúzósokat nyomtattunk, amelyeken a következő mondat áll: „Ne pazarold az áramot!” illetve „Ne pazarold a vizet!”. Ezeket a lehúzósokat az osztályok falára ragasztottuk, hogy társaink mindennap láthassák ezeket. Az osztály egy plakátot is készített, amelyet gyakran újabb információkkal frissítünk. A plakát meghirdeti a versenyeket, amiket szervezünk. Egyik ilyen verseny az osztályok közötti verseny volt, amely végén díjaztuk azt az osztályközösséget, amely leginkább megpróbált spórolni az áramfogyasztással. A továbbiakban egy kvízt fogunk szervezni, egy hét alatt minden nap 3-3 kérdést teszünk fel diáktársainknak, majd a helyesen válaszolókat díjazzuk. Projektünket az iskolarádióban illetve iskolaújságban is meghirdettük, hogy biztosan mindenkihez eljusson híre,majd egy facebook oldalt is létrehoztunk ennek érdekében, amelyet kéthetente frissítünk.

 

A továbbiakban szeretnénk a város figyelmét is felkelteni, hogy kevésbé pazarló életet kell élnünk, és nem szabad szennyeznünk a környezetet, hiszen a mi érdekünk, hogy minél több ideig kihasználhassuk a természet ajándékait. Ezért a város „piszkosabb” pontjain szeretnénk egy-egy figyelemkeltő lehúzóst ragasztani, melyen ennyi áll: „BANG!”. Úgy gondoljuk, hogy amint több ilyen papír megjelenik, ha mindenki nem is, de legalább néhányan felfigyelnek majd, és a lap alján levő facebook linkre rákattannak, ahol több információt megtudnak a színes papírok megjelenéséről.

 

Ezen kívül a későbbiekben még szeretnénk különböző játékos tevékenységeket szervezni kisebb iskolatársainknak projektünk témakörében, lecserélni iskolánkban a vízcsapokat takarékos vízcsapokra, az udvarra egy graffiti-lábnyomot festeni.

 

Projektünk egyik lényeges pontja egy faültetési akció kivitelezése, amely érdekében már felvettük a kapcsolatot az Erdészeti Hivatallal.

 

Projektünk végén egy összefoglalót írunk és azt megjelentetjük újságunkban, és amennyiben lehet a Szabadságban is.

 

Kérnénk támogatását projektünk sikeres lebonyolításához, köszönettel

 

Jánosi Zsuzsa Anna, Sallai Eliza.


Kolozsvár, 2013. március 4.