Eseménynaptár

Október 2019
V H K Sz Cs P Sz
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Apáczai-napok-2010

apnapok

 

 

2010. május 27-29.

 

Vendégeink:

 

- a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium
tanárai és diákjai,

 

- a gyergyószentmiklósi Csabafiak Hagyományőrző Egyesület tagjai

 

Tematikus iskolanapok kezdődtek az Apáczai-líceumban

 

Tudományos szakköri dolgozatok bemutatásával, különböző tantárgyversenyekkel és sportvetélkedőkkel indult az Apáczai Napok idei rendezvénysorozata tegnap.


csabafiak1

A délutáni ünnepélyes megnyitón Vörös Alpár igazgató beszédében elmondta: olyan jó hangulatú tevékenységeket próbálnak biztosítani a diákok számára, amelyeken mindenki saját tehetségéhez mérten bizonyíthat, hiszen az iskola a tanuló második otthona. Az igazgató eseménydúsnak és eredményekben gazdagnak nevezte az elmúlt tanévet, kiemelve az iskola gyermekkórusának regionális kórusversenyen elért első helyezését, illetve az elemista diákok kiváló teljesítményét. Emellett megemlítette a kisiskolások alkotásait tartalmazó Aranyablak újságot, illetve a kilencvenéves tanintézmény tiszteletére kiadott iskolatörténeti kötetet is. – Évkönyv sajnos erre az alkalomra nem jelent meg, de a tanévnyitóra bepótolják ezt a mulasztást – ígérte az igazgató. Az idei iskolanapok újdonsága, hogy tematikusak, hiszen a Csodaszarvas nyomán hagyományörző játszóház elemei számos más tevékenység során is fellelhetők lesznek. A megnyitóünnepséget az iskola gyermekkarának dalai, Pállukács Hajnal és Gábor Loránd szavalatai, illetve Péter Anna zongorajátéka színesítette.

Székely Géza, a képzőművészeti oktatásért felelős tanár nyitotta meg az Életterem az Iskola – képzőművészeti osztályok diákjainak tárlatát, illetve az Életterem az Iskolacímű pályázati kiállítást is. Elmondta: az iskola életéhez kapcsolódó alkotások olyan szemszögből szemléltetik az tanintézmény életét, amely nem túl sűrűn kerül előtérbe. A kiállított munkák a diákok különböző látásmódját tükrözik, ugyanakkor jellemző rájuk a technikai sokszínűség. – A képzőművészeti diákok tárlatán az Apáczai Galériában hatvan alkotás tekinthető meg, míg a pályázati kiállításra közel 300 alkotásból kellett kiválasztani a 35 díjra érdemeset – mondta el Székely Géza.

A megnyitót követően fellépett a Szarkaláb néptáncegyüttes, valamint számos sportverseny, Apáczai életéről és munkásságáról szóló vetélkedő, Kolozsvári fotósarok és gitárest, illetve Kolozsvár szépségeit és az iskola tanárainak és diákjainak kedvenc könyveit bemutató kiállítás kezdődött.

Bemutató a vívás szépségének szellemében

 

Dancs László fizikatanár és vívóedző vezetésével vívásbemutatót rendeztek az Apáczai Napok keretén belül az intézmény, az Apáczai Csere János Líceum tornatermében csütörtökön.A Híd az évtizedek felett elnevezésű bemutatót egy ’30-as évekbeli fotó ihlette, amelyen a Kolozsvári Atlétikai Club (KAC) női tőrvívó csapata az Apáczai Csere János Elméleti Líceum lépcsőjén áll. Évtizedekkel később újra vívók sorakoztak fel az iskola épületében: Dancs László, Szapora Gyula és Török Zoltán az Apáczai-csapat színében, Nona Silaghi, Roib Cătălina és Cserei Márton pedig szatmári színekben állt a pástra – bár közülük valójában csak Silaghi Nona szatmárnémeti, aki az utánpótlás korosztályában (20–23 év) országos ötödik, korábban pedig a kadettválogatottban is szerepelt.

A bevezető szöveg – amelyet Gábor Loránd, az iskola diákja olvasott fel – után a két csapat tagjai időhiány miatt két-kétperces rövidített csörtét vívtak egymás ellen körmérkőzés formájában, végül a szatmári csapat elsöprő előnnyel, 31–17-re nyert.

– A lényeg ezúttal nem az eredmény volt – mondta Dancs, a vívás szépségét akartuk megmutatni a közönségnek.

Sikerült.

Nona Silaghi mellett a nyolcadik osztályos Cserei Márton is elkápráztató teljesítményt nyújtott, és a vívóedző maga is megdöbbent, hogy mennyire színvonalas vívásnak lehettek tanúi a tornaterem vendégei.

2010-ben:

Apáczai-nagydíj: Szilágyi-Kispista Ágota XII.A

Erdő Klára díj: Tasnádi Erzsébet Csilla XII.C

Kató Béla díj: Bárdos Katalin XII.C

Mózes Magda díj: Nagy Zsolt István XII.B

Kerekes Jenő díj: Dániel Sára XII.C

Husz Ödön díj: Kacsó Tímea XII.B, Horváth Tímea XII.B

Napsugár-díj: Simon Ágnes XII.A

Kolozsvári Református Öregdiákok Budapesti Baráti Társasága által alapított Kovács Erzsébet díj: Kelemen Beáta XII.A, Budáker Andrea Erika XII.C, Berszán Panna XII.A

Apáczai Csere János Baráti Társaság által alapított Dr. Nagy Sándor Zoltán díj: Székely Előd Antal XII.A, Lukács Jonathán Tibor XII.A, Kokoly Andrea Charlotte XII.A

Apáczai-díj és olaszországi jutalomtáborozás: Török-Czirmay Zoltán XI.B, Pállukács Hajnal XI.A, Gábor Loránd XI.A, Visky Janka X.A, Major Ágota Eszter X.A

Apáczai-díj: Miklósi Dorottya Anna XI.B, Nemes Lóránd Zsolt XI.A, Horváth Boglárka XI.B, Albert Dorottya XI.C, Ambrus Izabella XI.A, Imecs Tamás XI.B, Szász Botond László XI.A, Berszán Virág X.A, Ambrus Tímea XI.C, Kruppa Noémi X.A, Ban Anita Evelin XI.CAz Apáczai-napok gazdag programkínálata és a diákok teljesítményükhöz méltó díjazása önzetlen támogatóinknak is köszönhető, akiknek ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni az iskola közössége nevében.