Eseménynaptár

November 2019
V H K Sz Cs P Sz
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Európai iskola 2009

 

Átadták az Apáczai-líceumnak az Európai Iskola díjat

 

2009. május 30.A kolozsvári Apáczai Csere János Líceum elnyerte az Európai Iskola címet, amelyet az idén országszerte összesen 42 iskolának ítéltek oda, ebből a legtöbb (6) Kolozs megyei.

Az Apáczai az egyetlen magyar tannyelvű iskola a díjazottak sorában. Olyan tanintézetekről van szó, amelyek az elmúlt években kiemelkedő fontosságú európai uniós projekteket bonyolítottak le. Az évente odaítélt címet a nyertes iskola három évig viseli, azt követően ismét pályázhat annak elnyeréséért.

 

 

Vörös Alpár, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója, Pilbák Enikő földrajz szakos – egyben az európai programokért felelős – tanár és Berszán Anna XI-es tanuló, a diáktanács képviselője csütörtökön Bukarestben vehették át a tanügyminisztérium által megítélt Európai Iskola díjat, egyelőre az oklevelet és plakettet. A díjjal járó pénzösszegről ugyanis még azt sem lehet tudni, hogy mennyi lesz.

 

Tavaly tanintézetenként 5000 lejt adtak, ám elképzelhető, hogy a gazdasági válság miatt ez az összeg idén ezer eurónak megfelelő lejre csökken. A pénzt a líceum egy közgazdasági laboratórium felszerelésére fordítaná. „A tanévkezdés nehézségei után iskolánk testületének nagyon jól esett ez az elismerés. Ezt a díjat az elmúlt évekbeli teljesítményünk alapján kaptuk meg, amelyek Wolf Rudolf nevéhez fűződnek. Wolf Rudolf ültette gyakorlatba azt az iskolapolitikát, fejlesztési stratégiát, amely helyet adott az európai uniós projekteknek. Elsőként képviselhettük az erdélyi magyar iskolákat. (Az Apáczai-líceum mellett a temesvári Bartók Béla Líceum is elnyerte idén ezt a díjat.) Úgy vélem: fel kell mutatnunk az általunk hordozott értékeket, hiszen sokszor a kisebbségi iskolák többet nyújtanak az európai értékek közvetítésében, mint a többségiek. A többi erdélyi magyar tanintézetet arra biztatom, hogy pályázzák meg ezt a fajta elismerést. A pályázati űrlap kitöltése mellett bemutattuk tevékenységeinket: csatoltuk az ezeket igazoló dokumentációt, fényképeket, oklevelek másolatát, az iskolafejlesztési és az éves menedzseri tervet.

 

A pontozásban főként az számított, hogy a menedzseri tervben milyen helyet foglalnak el az európai programok, illetve az, hogy ezeket mennyire sikerült beépítenünk az iskola oktatási és nevelői tevékenységébe” – nyilatkozta Vörös Alpár, majd felsorolt néhány európai uniós projektet, amelyben az általa vezetett líceum részt vett: a most lezárult hároméves futamidejű Comenius-program (Egy szolidáris európai iskoláért címmel), amely a toleranciára és a multikulturális értékek fejlesztésére alapozott. Ebben francia, lengyel, lett, magyarországi és olaszországi iskolákkal közösen vettek részt. Tavaly októberben pedig az Euroschola programon keresztül 25 diák és három tanár látogatott el Strassbourgba, az Európai Parlamentbe. Nem utolsó sorban az Apáczai-líceum testvériskolai kapcsolatot tart fenn egy belga és három magyarországi iskolával, valamint részt vesz nemzetközi kutatási, környezetvédelmi projektekben is. Az iskola vezetőségének tervei között az is szerepel, hogy a budapesti Madách Gimnáziumban látott mintára jövőtől Médiaismeretek címmel új, választható tantárgyat indítanak.

 

> Az Európa Iskola díjat elnyert tanintézmények hivatalos névsora  (PDF)