Eseménynaptár

Október 2019
V H K Sz Cs P Sz
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Comenius program - Caltanissetta

Szicíliai programtalálkozó kolozsvári részvétellel


Kolozsvárt az Apáczai Csere János Elméleti Líceum öt tanára és öt diákja képviselte a 2009–2011-es Comenius-projekt immár harmadik, szicíliai programtalálkozóján, amelyre november közepén került sor. Ez már a harmadik Comenius program, amelyen iskolánk is részt vesz. A mostani projekt témája A 60-as évek Európája.


Ezúttal hat ország nyolc iskolája vesz részt a projekt-tevékenységeken: az Apáczai-líceumon kívül egy spanyolországi, két franciaországi, két magyarországi, egy lengyelországi, illetve egy olaszországi iskola. Utóbbi, a caltanissettai iskola volt ennek a találkozónak a házigazdája, és habár csaknem 100 diáknak és tanárnak kellett szállást biztosítani és négynapos programtervet összeállítani, nagyon jól helytálltak.

A program hivatalos megnyitóval indult, majd a résztvevők megismerkedhettek a többi résztvevővel, majd a caltanissettai iskola épületével. A négy nap alatt különböző munkacsoportokba tömörültek a diákok: tánc, ének, fotó-videó, színjátszás, művészettörténet és történelem közül lehetett választani. Szombaton mindegyik munkacsoport bemutathatta egyhetes munkájának eredményét.

A műhelytevékenységek nem csak a munkáról, hanem az ismerkedésről, szabad beszélgetésekről is szóltak. A résztvevők amellett, hogy jól érezték magukat, maradandót is alkottak. A kikapcsolódást a városnézések biztosították: Caltanissettát, majd Palermót és Cefalút is meglátogatta a csapat.

A rendezvény elérte célját: sok embert mozgatott meg, lehetőséget teremtett a közös munkára, tapasztalatcserére. és teret biztosított arra, hogy a diákok nemzetközi szinten is kivegyék részüket a közösségi életből. Vasárnap mindenki sok-sok pozitív élménnyel és újabb tapasztalatokkal gazdagabban utazhatott haza.

Török-Czirmay Zoltán, XII.B

 


A Comenius program keretében november 8-15 között Caltanissetta-ba, Szicilia egyik kisvárosába látogatnak a tavalyi tanévben a legkiemelkedőbb tanulmányi és közösségi tevékenységet kifejtő diákok: Török-Czirmay Zoltán XII. B, Pállukács Hajnal XII. A, Gábor Loránd XII. A, Visky Janka XI. A, Major Ágota Eszter XI. A.

 

caltanissetta

Az előző tanévben elkezdődött Comenius program témája: Megosztott emlékeink - európaiaik a 60-as években, amelynek keretében a diákok történelmi és művészeti műhelyekben vesznek részt, osztják meg ismereteiket az adott korszak saját országukra vonatkozó jellemzőit. A téma történelmi közelsége lehetővé teszi, hogy a diákok családjuk emlékeiben búvárkodva merüljön el a témában, miközben családi történeteiket jobban megismerhetik.Az olaszországi látogatásra a diákokat Wanek Judit aligazgató, Dukász-Podrádszky Adrienne projektfelelős tanár, Pilbák Enikő és Tőkés-Szondi Edit tanárnők és Jakab Antal törtélemetanár kísérik el. A tanárok számára szervezett sajátos program különböző tanítási módszerek megosztására, személyes tapasztalatszerzésre ad lehetőséget.